January 17

VÄRDET AV ATT BE OM FEEDBACK PÅ UTFÖRT ARBETE

By Fredrik Holmboe

January 17, 2017

digital marknadsföring, digital strateg, professionell utveckling

Aldrig tidigare har jag varit så aktiv när det gäller att fråga kollegor om feedback på mitt arbete som produktchef och digital strateg eller om mig som kollega/arbetskamrat som jag var under 2016. Och erfarenheten har varit minst sagt fantastisk av flera skäl. Läs varför här…

Uppskattar du den här artikeln skriven av Dualias grundare? Det vore fantastiskt om du är öppen för dela den med dina sociala nätverk via knapparna till vänster. Tack!

Jag måste börja med att erkänna en sak för dig.

En sak som jag i grunden har fått omvärdera.

Och det är att jag under alla år medvetet valt att inte ställa den här typen av fråga tidigare av ett speciellt skäl.

Fråga någon av kollegorna hur jag skött mig. Hur jag jobbat. Vad jag bidragit med.

Jag har tänkt att det varit att be om för mycket hos de som redan har så mycket att göra.

Jag har faktiskt tänkt att det nog var lite väl fräckt.

Jag har tänkt att det sätter en person i en svår sits där de behöver välja mellan att skriva något snällt eller, gud förbjude, behöva säga direkt till mig att de inte känner sig bekväma med att skriva något alls. Och sedan gå därifrån med en konstig känsla för att jag frågat dem.

ETT VÄL GENOMFÖRT ARBETE

Inte för att jag på något sätt ansett att jag gjort ett dåligt arbete. Levererat vet jag att jag gjort på en mycket bra nivå i nästan samtliga situationer under mer än 10 år. Det var mer min känsla och mina tankar som var boven i dramat.

Men trots det var det inte en enda som nekade min fråga.

I stället blev de glada för att faktiskt ha blivit tillfrågade.

Och jag har helt enkelt haft fel under flera år.

Idag inser jag att min fråga visar på att jag känner ett förtroende denne någon, för vår relation och för det som kan komma i samband med en sådan återkoppling.

Jag visar på sätt och vis att denne någon betyder något speciellt för mig.

ETT ORD: FANTASTISKT. OCH TACK!

Det jag fått tillbaka när jag frågat mina kollegor och samarbetspartners har minst sagt varit fantastiskt.

Så jag vill passa på att tacka alla som tagit tid från sin vardag för att skriva några rader om mig.

Jag vet att ni alla är väldigt upptagna och den handling, och framför allt de ord ni skrivit, har gjort mig väldigt ödmjuk och fast inställd på att fortsätta ge mer av min kunskap, energi och erfarenhet även i framtiden.

Inte för att jag någonsin hållit tillbaka i något sammanhang.

VARFÖR BE OM FEEDBACK – DIGTIAL STRATEG

Anledningen att jag börjat fråga om den typen av återkoppling är att jag till slut insett vikten av att även komplettera min professionella profil online med andras åsikter (s.k. Social proof).

Det finns där, alltid tillgängligt.

I vanliga fall brukar en, kanske två, referenser ringas upp i samband med ett nytt uppdrag eller ny tjänst. Och det som framförs i det samtalet blir vanligtvis aldrig delat i någon vidare bemärkelse. Det sparas inte heller för framtiden.

Men det sitter många och letar efter bra personer att anlita eller anställa. Och idag letar de framför allt på LinkedIn.

SKILLNAD MELLAN EGEN UTSAGO OCH ANDRAS ÅTERKOPPLING

På vår egen profil kan vi alla skriva vad vi vill om oss själva. Bara det egna samvetet sätter gränser kring hur väl vi förstärker våra styrkor och döljer våra svagheter.

Annat är det med andras återkoppling och rekommendation.

En liten passus här så att du som läser inte tycker att jag missat det uppenbara. Det är klar att även någon enstaka rekommendation kan skrivas upp när någon vill vara snäll och lyfta en person lite extra. Men med många återkopplingar som talar ungefär samma språk skapar en röd tråd kring dig som person.

BÖRJA EFTERFRÅGA REKOMMENDATIONER

Gör du ett bra jobb?

Når du bra resultat?

Levererar du i tid?

Börja be om dina kollegors feedback, och gärna  på LinkedIn där så många söker efter en person som just dig.

Jag tror att du kommer att bli glatt överraskad.

Det blev jag när jag till slut tänkte om och började våga fråga.

NÅGRA AV DE REKOMMENDATIONER JAG FÅTT

Här är några av de rekommendationer jag fått under hösten på mitt uppdrag som produktchef och digital strateg – du kan läsa fler på min profil på LinkedIn.

Jeff Ciesla – European Regional Brand Lead, Biogen

Fredrik is a sophisticated and creative marketer that was assigned to the top Brand for our company. He approached his work with a very strategic mindset, was able to pull out very specific market insights from data, and create and execute plans that had a very positive impact on the overall business. Not only was his marketing ability impressive, but his collaboration with the wider marketing network across Europe helped to further the Brand elsewhere as well. I highly recommend Fredrik based on a clear set of marketing competencies that were very visible to me and my interactions with him!

Becky Bailey Bristol – Senior Director: Global Commercial Lead, Biogen

I worked as a global counterpart to Fredrik, generally interacting with him in strategic brand discussions. I was impressed with his thoughtful consideration and analysis of market data and messaging. I really appreciated his commitment to the business and his enthusiasm for integration with the global / regional marketing teams. And I valued the collaborative approach he took with his country marketer colleagues; respectfully listening to multiple perspectives but not being afraid to jump in and add his own perspective.

Johannes Amilon – Head of Digital Communications, ASSA ABLOY

Fredrik’s strategic marketing experience and positive attitude always makes it a true pleasure to work with him. I can wholeheartedly recommend Fredrik to anyone looking for a smart and talented digital marketing professional with a solid eye for strategy, contextual marketing and user experience.

Thomas Wallman – Associate Director, Marketing, Biogen

Fredrik Holmboe has been product manager for Tecfidera and Multi-Channel Lead during his almost 1,5 year at Biogen Sweden. During Fredrik’s product team leadership Tecfidera has become the market leader MS treatment. Fredrik master the product manager role and responsibilities well. Fredrik’s strongest competence are within digital communication and marketing. He has significantly increased our internal competency within this area and has been key in leading digital projects. I can recommenced Fredrik for future assignments as digital project lead or product manager.

Louise Åberg – Sr Product Manager, Biogen

Fredrik is an experienced marketer with an extensive knowledge within the multi-channel marketing field. He is dedicated and meticulous in his way of working and are handling the strategic thinking as well the tactical planning. Fredrik is an excellent team player and I appreciate a lot to work with him.

Sanam Lakhani Jeswani – Master Data Analyst, Biogen

Few people have the opportunity of working in an office with colleagues who bring in tremendous energy, positive vibes and great ideas – luckily I did when I worked with you Fredrik. Your presence can never go unnoticed and your witty sense of humour is what makes you a people person. Many people have strong skill sets but you have skills that make you stand out in a crowd and that trait will surely take you far. Just dont forget me when you reach the stars!

Helena Aggesund – Medical Operations Manager, Biogen

Fredrik has now been with us on Biogen for almost 1½ years and I like to write an recommendation about him. I was part of the product team that Fredrik led and in his role as a team leader he had a great ability to both lead, take initiative and really create an extraordinary good team atmosphere. He’s a creative person full of good ideas, solutions and at the same time he has a structured approach, these abilities combine to solve tricky situations. He is mindful to peoples’ situations and lends a helping hand when needed so that deadlines are met in time. If given the chance, I would really like to work with Fredrik again.

Ovanstående rekommendationer är jag som sagt mycket tacksam för och ödmjuk inför att ha fått. Det ger något att leva upp till i mina kommande uppdrag.

FRAMTIDA SAMARBETE – KONTAKTA MIG IDAG

Vill du samarbeta med mig i någon form eller bara börja med att knyta en ny kontakt.

Lämna gärna en kommentar eller kontakta mig på LinkedIn – min profilsida.

Allt gott!

Fredrik Holmboe
Konsult och digital strateg
072-97 57 000

Fredrik Holmboe

Om Fredrik Holmboe

Kroniskt nyfiken, högaktiv och fascinerad livsstudent med passion för strategisk marknadsföring som skapar reellt värde för mottagaren. Konsult inom digital marknadsföring, försäljning och projektledning i en unik kompetenskombo som ger aktivt genomslag. Som hobbyprojekt byggde han en e-postlista omfattande drygt 33 000 mottagare med fokus på internetmarknadsföring, konverteringsoptimering och copywriting.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>